Bordeaux et le réchauffement du climat

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Don Max
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Bordeaux et le réchauffement du climat

Message par Don Max » lun. 18 févr. 2008 18:33

Petit article intéressant. Comme mentionné dans l'article, il faut prévoir. Je suis surpris que l'on ne pense pas à réintroduire le Carmenère à Bordeaux. Il complète si bien le Cabernet Sauvignon.

Don Max



16 Feb 2008
Bordeaux should diversify to face climate change

Bordeaux
Grape Varieties
Green Debate

By: Jamie Coggans



Bordeaux should explore the possibility of switching grape varietals in facing climate change.

This was the conclusion of Bruno Prats, winemaker and former owner of Chateau Cos D'Estournel, and Bordeaux winemaker Jacques Lurton.

Both men raised the opportunities available by adapting grape varietals in the region whilst participating in a group panel discussion at Barcelona's Wine and Climate Change Conference 2008 today (February 16).

Prats said: “When facing the issue of climate change the strength of Bordeaux is in the possibility of changing grape varieties. Petit Verdot is the grape with the most potential in this regard.”

He added that there were “many possibilities in Bordeaux” with Malbec also playing an important part in the discussion.

Lurton echoed these comments saying: “Petit Verdot and Malbec allow us to explore new opportunities with regard to climate change.”

The wine industry's adaptation to climate change has been an ongoing issue across the two-day conference.

Pascal Chatonnet, oenologist and consultant winemaker, said the choice of variety would be a crucial one with winemakers now having to think 25 to 30 years ahead while viticulture specialist Dr Richard Smart went one step further calling for “an international breeding effort to develop grape varieties well suited to heat”.




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Bordeaux70
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Message par Bordeaux70 » lun. 18 févr. 2008 23:19

On va finir par se ramasser avec de la sirah intégrale.

Luc
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Message par Luc » mar. 19 févr. 2008 8:05

On va finir par se ramasser avec de l'assemblage de cab, merlot et cab franc en Estrie !
:!: :!: :!:
Dans ... 50 ans ?
Luc

Le Darou
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Message par Le Darou » mer. 20 févr. 2008 4:31

il y a de la carmenere a bordeaux mùais malheurusement elle est tres souvent confondu avec le malbec..c'est fort domage..d'ailleurs l'origine de la carmenere sud americaine serait selon la legende dut a un envoie de melbec mal identifié par l'interprofession...
En plus il y a aussi quelques rangs de syrah mais ca... chut c'est un secret...
Ceux qui s'enivrent ou s'indigèrent ne savent ni boire ni manger... Anthelme Brillat Savarin

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Message par Luc » mer. 20 févr. 2008 7:52

Salut Le Darou,
Connais-tu ces Châteaux qui utilisent le carmenère?
Luc

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Message par Don Max » mer. 20 févr. 2008 8:17

Le Carmenère est maintenant quasi inexistant à Bordeaux, alors que c'était le deuxième cépage en importance avant l'arrivée du phyloxera. Il a par la suite été abandonné à cause de sa susceptibilité à la coulure et autres maladie, à ses rendements très variables et au fait qu'il est de maturité tardive. Au Chili, c'est avec le Merlot qu'il a été confondu. Toutefois, cette histoire de confusion a été exagérée et surtout mal expliquée. La plupart des producteurs distinguaient les deux cépages, car leur période de maturité diffère de plus d'un mois. La réalité, c'est qu'à venir jusqu'en 1994, le Carmenère n'avait pas été identifié comme tel. On l'appelait alors "Merlot Chileno", alors que le véritable Merlot était appelé "Merlot Merlot". La bonne identification du cépage a toutefois permis de grande avancée dans sa culture et sa vinification. Le Carmenère est maintenant planté sur des terroirs qui lui sont appropriés et subit une vinification mieux adaptée à ses caractéristiques.

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Message par Don Max » sam. 23 févr. 2008 0:05

Tiré d'un séminaire d'Errazuriz sur le Carmenère.

Don Max




2.1 Carmenère Plantings Worldwide

Carmenère has been identified, through genetic fingerprinting in Chile, Italy, California and, of course, France.

Italian Carmenère is mostly concentrated in the north-eastern wine regions of Veneto, Friuli, Trentino-Alto Adige and, to a lesser extent, Lombardia. It is generally grown in a Pergola or Sylvoz training system. It is not recognized as an appellation-controlled variety, and most, if not all vineyards are labelled Cabernet Franc. It is believed that most Cabernet-based wines from these areas contain a proportion of Carmenère. The variety has recently enjoyed a surge of popularity among the fine wine producers in the area, headed by Ca del Bosco, who produces a super premium (US$45 per bottle) “Carmenaro”. Some growers are reportedly applying for a DOC labelling of Carmenère in the Vicenza department. Around 4,500 hectares of Carmenère are planted in Italy, according to Dr. Mario Fregoni, a professor of viticulture.

The Davis genetic detective team, led by Carole Meredith, has also identified Carmenère in California. Guenoc winery led the way, importing Carmenère cuttings in the mid-1990s. No wine from California as yet claims the presence of Carmenère on its label, however, and there is no information on possible acreage of this variety in the Golden State.

Only 15 ha are reported to be planted in Bordeaux. Of all growers, only Chateaux Verdus claims the presence of Carmenère in its blend.

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