Québec & Ottawa en accord sur une définition du vin de glace

Sujets généraux sur le vin.
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maxima
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Québec & Ottawa en accord sur une définition du vin de glace

Message par maxima » lun. 12 nov. 2012 13:48

ENFIN...Les vignerons du Québec sont soulagés!
Ils pourront continuer d'utiliser le nom «vin de glace», a tranché le gouvernement fédéral vendredi dernier. :!:

http://www.lapresse.ca/vins/201211/12/0 ... -glace.php


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acarone
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Re: Québec & Ottawa en accord sur une définition du vin de g

Message par acarone » mar. 13 nov. 2012 9:20

Actually, no! they will not be able to. The agreement that will be enforced is the worldwide definition, GRAPES MUST BEHARVESTED WHEN FROZEN ON THE VINE!

This article is completely misleading.

Read the actual press release form the Canadian government.

http://www.agr.gc.ca/cb/index_f.php?s1= ... e=n121109b

Echoes
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Re: Québec & Ottawa en accord sur une définition du vin de g

Message par Echoes » mar. 13 nov. 2012 9:30

Ouf, l'article de la Presse est on ne peut plus moins clair!

C'est pourtant bien indiqué dans le communiqué que ACarone a partagé ci-dessus :

"De plus, les ministres étaient heureux d'en être venu à un accord de principe sur la définition de la norme sur le vin de glace. Pour les ministres, il est important que le raisin destiné à la production du vin de glace soit gelé naturellement sur la vigne, dans le but de protéger l'intégrité du produit final."

Maintenant il reste à savoir si ce sera du ressort Provincial ou Fédéral...
Profitez-vous de votre journée en ce moment?

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Re: Québec & Ottawa en accord sur une définition du vin de g

Message par Le cave à vins » mar. 13 nov. 2012 9:49

Un juriste pourrait faire bien du chemin avec ces quelques mots: "gelé naturellement sur la vigne"...
Le fait de récolter en automne les raisins et de les suspendre dans un filet sur les vignes, pour ensuite les laisser geler naturellement, est-ce que ça respecte la nouvelle norme? Faudra vraiment voir le libellé de la norme elle-même...
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Re: Québec & Ottawa en accord sur une définition du vin de g

Message par acarone » mar. 13 nov. 2012 10:01

the issue is not just using the corde a ligne method, but also purchasing grapes from other growers and throwing those in the nets for icewine. Up to 50% of a producers full production can be used in the nets.

Example: Vignoble XYZ produces 100,000 bottles a year, and of that 10,000 bottles of icewine from their domaine. According to the cahier de charge, they would go ahead and purchase 50% of their entire production (an additional 100,000 bottles) to be used in icewine production.

So this vignoble now goes from 10,000 bottles of icewine per year to 110,000 bottles. This is what was going on in Quebec until they were exposed. It may still be going on, and since no real regulatory body exist at the Provincial level, no one has the power to stop this questionable practice.

I think this is cheating! If not, it is a blatant disregard for international laws that respect appellations.

The rest of Canada found out how QC was producing icewine and decided it was time to regulate icewine throughout the country.,

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Re: Québec & Ottawa en accord sur une définition du vin de g

Message par Le cave à vins » mar. 13 nov. 2012 10:13

acarone a écrit :the issue is not just using the corde a ligne method, but also purchasing grapes from other growers and throwing those in the nets for icewine. Up to 50% of a producers full production can be used in the nets.

Example: Vignoble XYZ produces 100,000 bottles a year, and of that 10,000 bottles of icewine from their domaine. According to the cahier de charge, they would go ahead and purchase 50% of their entire production (an additional 100,000 bottles) to be used in icewine production.

So this vignoble now goes from 10,000 bottles of icewine per year to 110,000 bottles. This is what was going on in Quebec until they were exposed. It may still be going on, and since no real regulatory body exist at the Provincial level, no one has the power to stop this questionable practice.

I think this is cheating! If not, it is a blatant disregard for international laws that respect appellations.

The rest of Canada found out how QC was producing icewine and decided it was time to regulate icewine throughout the country.,
Si la situation est telle que vous le décrivez, alors je suis tout à fait d'accord, c'est inacceptable. J'ai un peu de difficulté avec l'argument du droit acquis ou de l'impact économique négatif soulevé souvent par des entreprises à qui on veut faire cesser certaines pratiques qui sont à la base vraiment douteuses... C'est bien beau le protectionnisme, mais si on veut élever la réputation de cette appellation au niveau mondiale, ce n'est pas avec de telles pratiques que nous y arriveront!
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Re: Québec & Ottawa en accord sur une définition du vin de g

Message par acarone » mer. 14 nov. 2012 8:30

My feeling on all this is that the Federal government will loosen the definition to allow naturally frozen on the vine and in the vineyard, (sur la vigne et ou dans la vigne) meaning the acceptance of two methods, the provincial definition which are tied to VQA and to export markets must still only allow "frozen on the vine" (sur la vigne) to be able to export to Europe.They will not be able to export their products unless they adhere to the EU accord signed in 2004 which is frozen on the vine and the VQA standard.

What QC is proposing will only allow QC producers that use corde a ligne methode to only sell their wines in the local market, or foreign countries that still do not have trade agreements with Canada (examples: China, Mexico, Cuba) .

CARTV will play a huge role in determining which wineries will have access to export markets and which will only be allowed to sell within the province of QC as, i imagine, it will be granted the status of governing authority for wine production in QC.

Seems ridiculous that AVQ and some of its members would chose to exclude itself out of the export market and only focus on local and I am sure that negotiations with China are occurring at this moment (Japan in process). CARTV, cards are now in their hands. I see them playing a HUGE role in the enforcement and establishment of wine making practices for the province. Is Quebec heading towards an appellation. It seems that the answer would be yes. Is it a good thing? Perhaps. As long as CARTV uses a standard that is not private and mainly international in its formulation. (Cahier de charge non prives comme la certification de vins du quebec from AVQ but a VQA Canada type).

So, progress, victory in the Icewine Debacle? Not really. More like a draw. ROC can sell into Europe, QC cannot. ROC and QC can sell into Japan and China for now, but QC may be excluded once trade agreements with those countries are finalized.

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Re: Québec & Ottawa en accord sur une définition du vin de glace

Message par LOUISSS » jeu. 27 août 2015 20:24

Je ne sais pas si cette nouvelle a été annoncée ici mais je viens de voir qu'une décision sur le vin de glace a été prise le 1 Aout 2015:

En terminant, disons au sujet du vin de glace que le gouvernement du Canada vient de signer un accord international «en exigeant que le vin qui porte la mention "vin de glace" soit fabriqué exclusivement de raisin ayant gelé naturellement sur la vigne.» Ce qui semble exclure une bonne partie de la production de vin dit de glace du Québec dont les raisins sont récoltés avant les gelées et mis à geler dans des filets au-dessus des vignes!

Cet extrait vient du site Vinquébec : http://vinquebec.com/node/12687
http://www.international.gc.ca/media/co ... x?lang=fra

Je n'étais pas vraiment contre le fait de prendre des raisins dans des filets pour faire du vin de glace. Mais en sachant qu'on peut "ammener" d'autres raisins dans les filets pour faire plus de vins de glace je suis finalement content de la décision.

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